miercuri, 11 martie 2009

Un arheolog descoperă urmele unui război chimic

    Un cercetător de la Universitatea din Leicester a identificat ceea ce pare a fi o urmă arheologică a unui război chimic din timpul Imperiului Roman.

    La întâlnirea Institutului Arheologic American, arheologul Simon James, de la Universitatea din Leicester, a prezentat argumentele investigaţiei sale despre 20 de soldaţi romani, găsiţi într-o mina săpată în oraşul Dura-Europos, Syria, care şi-au găsit sfârşitul nu ca rezultat al rănilor de sabie sau lance ci prin asfixiere.

1. Oraşul Dura-Europos

       
Dura-Europos ("Fort Europos")[4] was a HellenisticParthian and Roman border city built on an escarpment ninety meters above the right bank of the Euphrates river. It is located near the village of Salhiyé, in today's Syria (34°44.82′N40°43.85′E).

                                                                        
Dawn at Dura: the citadel and the excavation house overlooking the Euphrates and Mesopotamia beyond (Photo © S James 2005)


    Oraşul Dura-Europos de pe Eufrat a fost cucerit de romani care au instalat aici o garnizoană. În jurul anului 256 d.Hr. oraşul a fost subiectul unui asediu al armatei puternicului Imperiu Persan-sasanid. Dramatica poveste a celor 20 este spusă de rămăşiţele arheologice, niciun text nu menţionează această poveste. Săpăturile arheologice începute intre ani 1920 - 30 şi reluate acum aduc rezultate spectaculoase şi descoperiri uimitoare. 
 




2. Bibliografie





Niciun comentariu: